Blog

Plum Village - Thich Nhat Hahn

Ik had weleens van hem gehoord en een boekje van hem gelezen, Thich Nhat Hahn, een meester in mindfulness. Zijn centrum lag ergens in Frankrijk had ik begrepen.  Vlak voor ons vertrek naar Zuid Frankrijk om weer een deel van een pelgrimstocht te gaan wandelen  zocht ik het adres op.  En wat bleek, het lag niet ver van onze bestemming.  Omdat wij na onze tocht nog een aantal dagen over hadden voordat we weer naar Nederland zouden rijden besloten wij spontaan langs te gaan. De parkeerplaats stond vol met auto’s uit diverse landen. We vernamen dat er een zomerretraite plaats vond en tot onze grote verbazing mochten we daar overnachten om een dag mee te maken. Dit is helemaal niet gebruikelijk omdat je in groepen ingedeeld wordt en daar veel mee deelt. Dan is het eigenlijk niet zo fijn als mensen komen en gaan.  
Plum Village is een klooster en bestaat uit drie gemeenschappen. Zo heb je Upper Hamlet, Middle Hamlet en Lower Hamlet. Wij verbleven in Lower Hamlet bij de nonnen. Wij konden kiezen bij welke groep of familie zoals ze dat daar noemen, we aan wilden sluiten. Er waren twee Nederlandse, een Engelse en twee Franse families. Iedere familie had een naam en wij kozen de Nederlandse familie Gratitude die uit zo’n 15 mensen bestond.  Ja dankbaar waren we.

Om half zes werd je door het prachtige geluid van een grote gong en een mantra zingende non wakker gemaakt. Je had tot kwart over zes de tijd om je aan te kleden en gereed te maken om de begeleide meditatie van veertig minuten bij te wonen.   Daarna volgde het ontbijt. Dit alles gebeurde in stilte.
Tot onze grote verrassing zou de grote meester zelf die dag spreken in de Upper Hamlet. Jammer genoeg  zaten wij precies achter de boxen en hebben bijna niets kunnen verstaan. Het enige wat ik hoorde waren de woorden Breathing en Walking meditation dus ik heb mij maar gefocust op mijn ademhaling. De loopmeditatie volgde na een korte pauze. Achthonderd mensen,  schrijdend achter de grote meester aan. Bewust van iedere stap die je zet, de prachtige natuur, de stilte, jezelf. Heerlijk. Na de lunch, natuurlijk ook in stilte, was er tijd voor jezelf.  In de schaduw van een grote boom hebben we heerlijk een dutje gedaan. Vermoeiend hoor zo’n ochtend J  Om 16.00 ging de grote gong weer en kwam je met je familie samen voor Dharma sharing. Hierin deel je jouw ervaring van de dag.
Het heerlijke diner werd natuurlijk ook in stilte genuttigd. Zo’n grote groep accommoderen zorgt voor veel werk en hier hebben ze iets op gevonden:  een werkmeditatie.  Groente snijden, de tuin doen, de wc’s en badkamer schoonmaken en dat allemaal in stilte, bewust van waar je mee bezig bent.  Om half tien was er nog een loopmeditatie die eindigde met de grote gong en weer de zingende non en het was de bedoeling om vanaf dat moment stil te zijn tot na het ontbijt de volgende morgen.

Deze plek met zijn prachtige vijver met grote lotussen, de tempel en de boomgaard straalt een en al rust en sereniteit uit. Alleen al hier zijn doet iets met je, opent de weg naar binnen.  Heerlijk om anderhalve dag ondergedompeld te worden in deze energie.  Er is geen gehaast of drukte. Alles wordt met rust gedaan, met bewust zijn van waar je mee bezig bent.   Regelmatig gaat er een gong of een bel en zodra je dit hoort wordt je uitgenodigd met alles te stoppen en je af te vragen of je nog bewust bezig bent of dat je met je gedachten heel ergens anders zit. Als je in gesprek bent dan voel je of je vanuit je hart spreekt of vanuit ego? Na drie keer ademhalen ga je weer verder met je bezigheden. Werkelijk een geweldige oefening. En heerlijk om de stilte te ervaren als iedereen even niets doet.   Dus… als je een klok hoort, stop, wees stil, bewust en aanwezig.  

De ervaringen van de pelgrimstocht en Plum Village hebben ertoe bijgedragen dat ik nu langzamer loop, eet, nog meer bewust ben van waar ik mee bezig ben en daardoor veel meer in het NU ben. En dat geeft rust, een enorm gevoel van verbondenheid  en zoals Thich hieronder verwoord; het grote wonder van dit moment.

Bij elke inademing breng ik rust in mijn lichaam.
Bij elke uitademing glimlach ik.
Ik blijf in het moment van nu
en ervaar het grote wonder van dit moment.

Thich Nhat Hahn