Biografie

Al op jonge leeftijd werd ik geraakt door muziek. Zo viel ik als baby heerlijk in slaap op het prachtige trompetspel van mijn vader en zat ik als tweejarige vol aandacht naar de opera Carmen te luisteren. Pas na het overlijden van mijn verloofde Nico in 1998 werd zingen heel belangrijk voor mij. Zo kon ik de pijn en het verdriet tot expressie brengen.
Als ik iets wil leren, doe ik dat het liefst van de besten op dat gebied. Zo heb ik zangles gehad van Robert Valter en Tom de Graaf maar ook in Amerika van Billy Purnell, Seth Riggs en Willem Riley, de zangpedagoog van o.a. Celine Dion en Sarah Brightman. Verder heb ik de Estill Voice Training Level 1 bij Alberto ter Doest gevolgd.

Als kind was ik gevoelig en wist ik dingen die ik niet kon weten. Begin twintig ben ik mij hier verder in gaan verdiepen en volgde Reiki en Magnified Healing cursussen. Na het overlijden van mijn verloofde gaf ik een healing aan iemand en hoorde klanken in mijn hoofd. Mijn cliënte gaf na afloop aan dat zij ook klanken had gehoord terwijl ik deze niet gemaakt had. Een aantal jaren later zag ik een advertentie voor een workshop Sound Healing van Chris James en dit opende een hele nieuwe weg van werken met klank voor mij. Inmiddels heb meer workshops op dat gebied gevolgd bij o.a. Tom Kenyon, Marius Engelbrecht en Loucas van den Berg. Sinds een aantal jaren studeer ik de Lichtenbergermethode bij Ingrid Voermans. Dit heeft weer een nieuwe dimensie aan het laten klinken van de klank gebracht.
De klanken die ik in mijn hoofd hoor vormen zich nu tot een melodie. Ik hoef alleen maar in de overgave te gaan en mijn mond open te doen en ze zingen als het ware door mij heen. Het vult mij, beroert mij en verstilt mij. En zo ontstonden de klankconcerten die ik alleen en samen met mijn man Yme geef.

In september 2017 kreeg ik de diagnose borstkanker. Omdat ik ook al van jongs af aan met zingeving bezig ben, voelde dit als een wake up call. Een uitnodiging om de weg nog dieper naar binnen te maken. Die heb ik met beide handen vastgepakt en wat heeft het mij veel gebracht. Loslaten van diepe pijn, angst, spanning in mijn lichaam en overtuigingen en patronen die niet meer dienen. Iedere keer diende een nieuwe laag zich aan, kreeg ik meer inzichten en bewustzijn. Ik heb twee weeklange workshops en twee 3daagse workshops bij dr. Joe Dispenza en een 4daagse workshop Qigong van Master Xie Chuang uit China gevolgd. Verder een online cursus bij Michael Singer en top hypnosetherapeute Marisa Peer. Ook hierin wilde ik leren van de besten. Minimaal drie uur per dag mediteerde ik, verdiepte ik mij in de weg van de Tao en mindfulness. Wilde ik meer weten over neurowetenschap en kwantum mechanica omdat ik diep van binnen wist dat om echt te kunnen helen een holistische benadering dus lichaam, geest en ziel, nodig was.
Het borstkanker traject, zoals ik het noem, heeft anderhalf jaar geduurd waarin ik allerlei alternatieve behandeling ondergaan heb maar deze bleken uiteindelijk niet voldoende. De tumor was te agressief. Hierdoor heb ik in totaal 7 zware chemo en 13 lichtere chemokuren, een amputatie en 15 zware bestralingen gehad. Ik ben hier heel goed doorheen gekomen met minimale bijwerkingen. Dit wijt ik aan mijn krachtige mindset, de meditaties en de workshops.
We zijn zoveel meer dan ons lichaam. We zijn eindeloos bewustzijn en als we ons hieraan over durven geven zijn we tot zoveel toe in staat en dit heb ik mogen ervaren. Ik heb mogen leren om te ontvangen, om mezelf lief te hebben, om stil te worden en te vertrouwen op de allerhoogste vorm van zijn, Liefde.

Aan het begin van het traject zei ik tegen een therapeut; Mijn diepste verlangen is om dat gevoel van de andere dimensie waar ik mij ook bewust van ben, hier op aarde in dit leven, in dit lichaam te mogen ervaren. Ik had namelijk zoveel heimwee naar dat gevoel van zachtheid en liefde en de hoge trilling.  
Yme zei zo mooi tegen mij; liefste, alleen het leven zelf moet het waard zijn om te leven. Niet ik, je paard of hond maar het leven zelf. Toen kon ik dat nog niet voelen. Nu wel. Ja, het leven is het echt waard om geleefd te worden! Steeds meer voel ik de onvoorwaardelijke liefde door mij heen stromen, word ik diep geraakt door het contact met een ander of de schoonheid van de natuur. Voel ik mij één met het grote geheel, gedragen door het goddelijke dat wij in ons kern zijn. Wat ben ik dankbaar dat ik leef! Dat ik dit mee mag maken. Het gevoel van heimwee is er niet meer. Dit ervaar ik nu in mezelf! Het is een onderdeel van mij en dit alles neem ik mee in de concerten, de workshops, lezingen, meditaties en retraites.

Vind je het leuk om te lezen waar het leven en de muziek mij verder gebracht heeft, dan vind je hieronder de rest van het verhaal. Vroeger hechtte ik hier waarde aan en stond het bovenaan. Nu kijk ik met vreugde terug op deze herinneringen voelend dat ik veel meer ben dan dat en mijn innerlijk nu zo vervuld is dat al dat andere niet meer belangrijk is.

Ik heb het voorrecht gehad om zeven jaar in Nieuw Zeeland en vier jaar in Amerika te mogen wonen. In 2001 en 2006 mocht ik meedoen aan de World Championships of Performing Arts in Hollywood waar ik tot mijn grote verbazing in totaal zes medailles, waaronder twee gouden, in de wacht sleepte. De gouden plak was  o.a. voor het nummer Don’t go away waarvan ik de tekst zelfgeschreven had naar aanleiding van het overlijden van Nico.
Inmiddels zijn er zes CD’s verschenen en heb ik met een aantal top muzikanten samen mogen werken. Ik heb wereldwijd concerten en workshops stemexpressie mogen gegeven en was te gast bij o.a. Koffietijd, Cappuccino, Lijn 4, Hans Schiffers en Kruispunt.
Naast het geven van concerten heb ik aan een aantal bijzondere evenementen mee mogen werken. Zo was ik een speciale gast tijdens de Stars on Broadway show in Dubai, mocht ik in 2004 & 2005 tijdens de herdenkingsdienst in New York voor de slachtoffers van 11 september zingen en voor de patiënten in het Helen DeVos Children’s hospital in Grand Rapids in Amerika. Ik heb tijdens  seminars van Byron Katie, Steve Rother en Jan den Boer mogen zingen en bij lezingen van bestsellerauteur Geert Kimpen en Paul Ferrini.  Ik heb  benefietconcerten mogen gegeven voor o.a. Hospice en Rotary. En ook acht concerten voor het Nederlands Genootschap van St. Jacob ter ere van hun vijfentwintigjarig jubileum jaar.

In 2008 ging het niet zo goed met mij. Was een burn out nabij en liep de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, ruim 800 kilometer, alleen. Deze tocht heeft mijn leven veranderd. De ervaringen van deze reis en mijn levensverhaal heb ik beschreven in het boek Ik ga op reis en laat achter dat in 2011 gepubliceerd werd door uitgeverij The House of Books.

Als ik dit zo allemaal terug lees besef ik des te meer dat ik een heel rijk leven heb. Ik kan nu al zeggen dat ik echt geleefd heb, dat ik alles gedaan heb wat ik wilde doen en kijk vol nieuwsgierigheid uit naar alles wat ik nog mag ontdekken op dit pad dat leven heet.